2 martie 2009

Lumea scrisă în priviri


Viaţa e un cadru continuu de mişcare, oameni, peisaje, poveşti. Oamenii sunt pionii principali ai lumii, natura este condiţia de existenţă a vieţii. Sunt oameni care surprind momente ale vieţii, ale oamenilor, ale naturii.

Cititorule, de acasă, din tramvai, de pe internet, din locul tău comod vreau să te gândeşti la fotografie, la cât de grăitoare sunt unele pentru că surprind momente ce ne scutesc de o mie de cuvinte.

M-am îndreptat către Foto Cineclubul „Olimp”, al Colegiului Economic „Ion Ghica”, coordonat de profesorul Viorel Alecu, şi am invitat-o pe Teodora Georgiana Rogoz, elevă în clasa a XII-a A la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, profil matematică-informatică intensiv engleză, membră a acestui club, să discutăm despre arta fotografică.

- Teodora, spune-mi te rog ce este fotografia?

- Fotografia este modul în care ar trebui să fie lumea, în viziunea mea.
Contrastul, culorile şi încadrarea sunt elemente ce definesc tiparele lumii ce încerc să o creez. Astfel, îmi exprim unele vise, viziuni sau doar stări de moment. Ea ar trebui să transmită şi o parte din fotograf, nu doar o imagine menită să încânte ochii privitorilor. Apare subiectivitatea lăsând totuşi loc de interpretare. O fotografie nu ar trebui doar să ofere o percepţie, ci trebuie să trezească şi reacţii: pozitive sau negative.

- Când ţi-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

- Am fost atrasă de frumos încă de la o vârstă fragedă şi am folosit desenul pentru a mă exprima. Acesta însă nu îmi oferea tot ceea ce-mi doream de la o imagine. La 14 ani, am descoperit astfel fotografia. Totul a început în joacă pentru ca apoi să îmi dau seama de posibilităţile pe care aparatul de fotografiat mi le oferea. Am continuat, astfel, cu acest lucru făcând fotografii ce îmi surprindeau stările de moment. Fotografia pentru mine nu este o dependenţă, este o modalitate de a mă simţi împlinită când văd rezultatele muncii mele.

- La ce concursuri ai participat şi ce rezultate ai obţinut?

- Sub îndrumarea domnului profesor Viorel Alecu am participat la mai multe concursuri naţionale: la Târgu Mureş, Sovata, în 2007, unde am obţinut premiul II la secţiunea macrofotografie, apoi la Gurghiu, judeţul Mureş, în 2008, obţinând premiul întâi la secţiunea portret în cadrul concursului naţional de fotografie şi cineclub. Pe lângă acestea două am mai participat la alte câteva concursuri organizate la Câmpulung şi Bucureşti. Excursia la Câmpulung a rezultat cu premiul II la secţiunea de procesare digitală. Din partea Bucureştiului am obţinut premiul I la secţiunea portret color.

- Crezi că arta a ajuns un “ceva” banal din cauza nonvalorilor care o poluează?

- Arta este un domeniu foarte comercial în ziua de azi şi atrage foarte mulţi oameni ce găsesc în aceasta o modalitate de a se exprima. Adevăraţii artişti sunt cei care nu urmăresc să fie cunoscuţi prin munca lor, ci doar să se simtă bucuroşi făcând acel lucru. Majoritatea tinerilor din ziua de azi au acces la informaţie, ceea ce le permite să se desfăşoare în modurile în care vor.
Este de apreciat, totuşi, că aleg arta pentru a se destăinui lumii.

- Mulţumesc mult pentru discuţie, Teodora, şi îţi doresc numai bine în tot ce faci!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire